I den kulturhistoriska inventering som genomfördes 1975 över Växjö centrum är det endast två kvarter där samtliga byggnader utpekas som kulturhistoriskt och miljömässigt värdefulla. Ett av dem är kvarteret Gripen och här finns Fameras huvudkontor.

I den här unika miljön som utgörs av Kungsgatan 12 respektive Nygatan 8 finns ett särskilt pampigt hus som länge intresserat Fameras VD Johan Erlandsson.

– Jag har varit fascinerad av byggnaden ända sedan första gången jag såg den. Jag har till och med tagit omvägar förbi för att titta på den, berättar han.

Längtan efter att ha sitt kontor och företag på just den här adressen växte sig starkare. En dag gjorde Johan slag i saken, knackade på och frågade ägaren om fastigheten var till salu. Han hade tur.

-Jag frågade ägaren i exakt rätt läge och de var villiga att sälja. Nu har vi vårt huvudkontor här och jag känner en glädje varje dag jag kommer till jobbet.

Byggnaden som väckt Johans intresse genom att sticka ut i mängden uppfördes 1872. Den ägdes då av Hypoteksbanken som hade sitt huvudkontor för Södra Sverige på adressen. 

-Detta är ett av mina bästa fastighetsköp.

Idag huserar förutom Famera Fastigheter också Net at Once, Mårtenssons Trafikskola, Serneke och advokatbyrå RosholmDell i kvarteret som också kallas kvarteret utan glugg, ett uttryck som myntats eftersom kvarteret har en så ursprunglig karaktär, utan rivningstomter eller moderna tillägg.

Förutom huvudkontoret i kvarteret Gripen har Famera också ett boendekontor på Teleborg där företagets hyreslägenheter finns.

-Självklart vill vi också finnas på plats i nära anslutning till våra hyresfastigheter och kunder, avslutar Johan Erlandsson.