Hallå där … Johan Erlandsson,  VD Famera Fastigheter.

Hur började allting? Berätta!

Det hela startade med att min pappa ägde en möbelbutik. Efter ett tag blev läget på butiken mer intressant än själva möblerna och det blev startskottet för fastighetsbolaget Famera. Nu har det gått många år och mycket har hänt.

Vad har hänt sedan dess?

Det känns som allt hänt i en rasande takt, men det började som sagt med fastigheter lokalt runtomkring Växjö. Sen växlade vi upp verksamheten och nu omfattar vår fastighetsportfölj fastigheter över hela Sverige, eller ja, i alla fall så långt upp som till Hudiksvall. Det är ju inte ens halvvägs upp till Treriksröset när jag tänker efter.

Om du skulle beskriva er affärsidé, hur skulle det låta då?

Att skapa nya handelsplatser och lokallösningar för framtidens företagande. Vi har samlat på oss massor av kunskap och erfarenheter genom åren och för oss är det viktigt att alltid utgå från kundens behov och hitta lösningar som passar för just dem. Det kombinerat med låga hyror är vi bra på!

Hur många fastigheter har ni i portföljen nu?

Under de senaste åren har det hänt mycket. Fastighetsbeståndet har växt och består nu av 8 kommersiella fastigheter, varav 3 under uppförande, 1 hyresfastighet med 72 lägenheter, samt en skolbyggnad under uppförande

Vilken del väger tyngst, den kommersiella delen eller bostadsdelen?

Den kommersiella delen utgör koncernens tyngdpunkt. De lokalerna hyrs ut genom långtidskontrakt till marknadsledande kedjor och lokala företag.

Hur ser era expansionsplaner ut?

Vi rör oss allt längre bort från Växjö ut i landet. Senaste förvärvet som vi gjorde är en tomt i Hörby. Det är företaget Famera Lokaler 7 AB som ska utveckla en handelsplats där med en stor livsmedelsbutik som ankarhyresgäst. Det känns väldigt roligt! Sen har vi ju flera andra spännande transaktioner/förvärv på gång, men det kan jag inte berätta om ännu.

Vad är visionen för Famera?

Vi vill vara en strategisk och långsiktig fastighetsförvaltare som alltid erbjuder sina hyresgäster låga hyror. Vi vill skapa värde genom att äga, förvalta och förädla fastigheter över hela Sverige.

Och vad är det som är så unikt med just Famera?

Jag skulle säga att det är att vi är flexibla och har korta beslutsvägar. Det gör att vi kan jobba snabbt och få saker att hända.

Någon speciell bransch som ni siktar mot?

Vi letar hela tiden nya sektorer dit vi kan ta vår kunskap. Förutom att utveckla handelsplatser hoppas vi kunna bygga nya skolor. Just nu håller vi på att räkna på flera nya typer av investeringar.

Vad är det bästa med fastighetsbranschen?

Att den är så spännande! Det händer saker hela tiden och vi utvecklas ständigt, både som företag och som personer. Den här branschen blir aldrig tråkig.

Var är Famera om10 år?

Då hoppas jag att vi gör just det som vi gör just nu, fast i större omfattning. Vi siktar mot fler fastigheter i fler branscher!